Door de uiteenlopende eigenschappen van humussubstanties en hun diverse bindingscapaciteiten zijn er verschillende potentiële toepassingen in de farmaceutische industrie beschreven. Door de vorming van micellaire structuren (onder neutrale tot zure omstandigheden), kunnen humuszuren bijvoorbeeld een rol spelen in het beter beschikbaar maken van stoffen die normaal gesproken goed oplosbaar zijn in vet, maar slecht oplosbaar zijn in water. Deze hydrofobe stoffen kunnen dan gebonden worden in het midden van de humuszuurmoleculen, waarbij de hydrofiele delen naar buiten gericht zijn en contact maken met de waterige oplossing. Hierdoor kan de beschikbaarheid en de effectiviteit verbeteren van bijvoorbeeld bepaalde medicijnen en (pro)vitaminen (1). Daarnaast bieden de eerder besproken immunomodulerende capaciteiten van humussubstanties wellicht ook mogelijkheden voor farmaceutische toepassingen. Dit stelt echter strenge eisen aan o.a. een consistente werkzaamheid en toxicologische veiligheid van de producten (2).
Farmaceutische toepassingen
Bronnen
- de Melo BA, Motta FL, Santana MH. Humic acids: Structural properties and multiple functionalities for novel technological developments. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2016;62:967-74.
- Klöcking R, Helbig B. Humic Substances, Medical Aspects and Applications of. In: Steinbüchel A, editor. Biopolymers Online2005.